< back to posts

Leonid Lipelis: "Kada tražim glazbu, tražim groove i emociju."

by Ana

Iz hladne Rusije pa preko istočne hemisfere i dalekog juga pa s adrese u Beogradu u petak zajedno sa svojim pločama stiže DJ i producent Leonid Lipelis. U svojoj 20 godina dugoj karijeri radio je s labelima kao što su  Teardrop, Animal Dancing i Public Possession, nastupao je na festivalima kao što su Dekmantel i Lente Kabinet, a koproducirao je album Hercules i Love Affaira "Omnion".  Lipelis je poznat po svojim neobičnim remiksevima i obradama koje variraju u žanru, tempu i energiji, čime svemu daje svoj poseban pečat. Prije vinyl all nightera, ispričao nam je nešto o svojim inspiracijama, mjestima koje je posjetio i nedavnom preseljenju na naše prostore.



Putuješ puno i nastupaš širom svijeta, od Južne Amerike do Azije i Australije. Postoji li neko mjesto koje te najviše impresioniralo?
 
Definitivno Mongolija! Zemlja je zatvorena između Kine i Rusije, daleko je, a letovi su skupi, ne znaš što očekivati, ali upoznao sam puno nevjerojatnih ljudi, entuzijasta za glazbu, a mjesto je samo po sebi jednostavno prekrasno!
 
S druge strane, postoji li mjesto na koje nikada ne bi otišao ponovo, možda zbog nekog neugodnog iskustva?
 
Ne, nikada. Turneje zapravo uvijek pokazuju koliko ima nevjerojatnih ljudi svugdje u svijetu i kako generalizacija samo stvara podjele. Neka mjesta zahtijevaju poznavanje običaja kako bi ostala sigurnija za strance, i to nije nešto što treba ignorirati i definitivno nije za svakoga, ali često su to mjesta s najprijateljskijim ljudima (jednom kada izbjegneš opasnost).

https://www.youtube.com/watch?v=VrR8c0T1oMA

Odakle crpiš inspiraciju? Koliko te mjesta koja posjećuješ nadahnjuju?
 
Puno glazbe koju sam stvorio zapravo je nastala dok sam pokušavao odgoditi druge važne zadatke, kao odgovaranje na mailove ili ponekad čak i završavanje druge pjesme. Mislim da je to moj čudan izvor inspiracije.
 
Postoji li neki trenutak koji je bio prekretnica za tebe u ulasku u DJ-ing?
 
Moj stariji brat pohađao je DJ školu u našem gradu 90-ih, a kasnije je svirao na nekim lokalnim disco večerima, što je dovelo do obilja kaseta i CD-a s elektroničkom glazbom kod kuće, za što mislim da je jako utjecalo na mene. Vjerojatno je to to.



Kako bi opisao svoj stil? Što te motivira u selekciji pjesama koje puštaš?
 
Ostavit ću drugima da opišu moj stil. Kada tražim glazbu, tražim groove (na kraju krajeva, to je dance glazba) i emociju. Ta kombinacija za mene pjesmu čini poželjnom.
 
A što se tiče produkcije? Kako si počeo s tim i što ti predstavlja najveći gušt u tome?
 
Također, vidio sam svog brata kako radi techno loopove s prijateljem pa mi je površno objasnio što radi, tako da je to bio moj početak. To se sve događalo otprilike prije 20 godina.

https://www.youtube.com/watch?v=h0WKb7o8XVs
 
Koja ti je dosad najdraža suradnja?
 
Svaka je posebna na svoj način, posebno kada "klikne". Uživao sam raditi s Andyjem Butlerom na njegovom albumu Hercules & Love Affair 2016. godine jer je njegov pristup bio puno drugačiji od onoga što sam prije vidio.  Bio sam veliki fan projekta, a sve je dovelo do  prijateljstva koje cijenim više od svega.
 
Nedavno si se preselio u Beograd. Zašto Beograd i kako te do sada dojmio?
 
Pa, jedan od razloga je bio taj što je jednostavno lako, nije zahtijevalo dugu pripremu ili apliciranje za boravište unaprijed i predugo čekanje, možeš samo otići tamo i više manje sve će se riješiti na licu mjesta, što jako pomaže. Beograd me impresionirao kao jedno od rijetkih mjesta koja imaju tako istaknuto lokalno nasljeđe, posebno hranu i glazbu koja te svuda okružuje - prilično je uzbudljivo to vidjeti! Dojmilo me se gostoprimstvo uopće, svi su prilično srdačni.
 
Na kojim projektima trenutno radiš?
 
Uvijek na puno toga radim, ali neću sada otkrivati nikakve teasere. Sviram bubnjeve za svog prijatelja Petra Martića (prvi put sviram isključivo kao instrumentalist za nečiji drugi bend) i to je priličan izazov, ali također je vrlo uzbudljivo. Stvara nove pjesme na srpskom, što prije nije radio, tako da je i to prilično cool.

https://www.youtube.com/live/Uzd3aIXxkCs
 
Zašto vinyl all nighter u Manualu? Na što ćemo plesati u petak?
 
Oduvijek sam smatrao da je to dobar način da se rekalibriraš kada započneš noć sam, vodiš cijelu stvar. Posljednji put kad sam to mogao napraviti bilo je u Jakarti prije nekoliko mjeseci, ali nisam imao svoje ploče sa sobom. Prilično je teško putovati s tolikim brojem ploča, pa je sjajno imati ovu priliku i biti geografski blizu.

0 comments